Hívjon most! SZERVIZ: +36-30-9643796

ipari001.jpgipari002.jpgipari003.jpgipari004.jpgipari005.jpgipari006.jpgipari007.jpg

Breadcrumbs

Szivárgásvizsgálat füsttel...

Szivárgásvizsgálat füsttel…

 

Nemrég egy gázhiányos állapotban rendelkező ultra-mélyhűtő került be hozzám javításra. A hiba feltárása viszont már nem volt általános. Pusztán tanulság jelleggel teszem közzé.

 

A hűtő korábban a vákuumot még éppen tartotta, viszont a nyomáspróbán a nyomásesés közepes mértékű volt. Leginkább hosszirányú csőrepedéseknél szoktam ilyet tapasztalni.

 

A kicsi és zárt kompresszortér hamar megtelt hűtőközeggel, ezért a csipogó mindenütt jelzett, vagyis ez a módszer használhatatlan volt. A csőrendszert végigfújkálni spray-vel (a kis tér és a temérdek, részben szigetelt  rézcső miatt szintén meddőnek látszott.

Eszembe jutott Diós Tibor tanárúr okító esetleírása még a SZTÁV-os iskolából, amikor is szárazjég füstjének felhasználásával mutatta meg a hűtőkamrában a levegő áramlását.

Kezdésnek feltöltöttem 10bar Nitrogénnel. Szárazjegem ugyan nem volt, de mivel a füst nagyon apró porszemcsékből áll,  gondoltam talán megmozdítja majd azt is a levegő, és hasonló módon láthatóvá válnak a légmozgások a térben.

 

Első ütemben a rock-koncertekről ismert füstöt akartam előállítani, elárasztva a teret. Az elég szépen száll, és sokáig kellően tömör marad. Ez a füst nem más, mint alkohol és glicerin 50-50%-os elegye, melyet forró felületre csepegtetve, kellően erélyes „füst” képződik. Két oldalról is megvilágítva láthatóvá vált, hogy a kompresszor szívó oldalánál, a szigetelt csőrész végén keletkezik némi turbulens áramlás.

A szigetelést lebontottam, és elővettem egy kínai boltból vásárolt, 40Ft-os füstölőt. Azzal pásztáztam végig a szigetelésétől megfosztott csőszakaszt.

A mellékelt videón jól látszik, hogy hol repedt el a cső. A kiáramló nitrogén nagyon szépen „elborította” a füstömet.

 

Az injektorhatás miatt a kiáramló nitrogén magával ragadta a levegőt, mely egy ponton még fel is izzította a füstölőt, mi’több még ki is vágta a könnyű hamut a füstölő végéből. A videón így elég nagynak látszik a repedés, de higgyétek el, valójában sokkal kisebb volt.

 

A szakaszt kicserélve folytathattam a nyomáspróbát, és a gép helyreállítását. A hűtő újra tudja a -90 C-fokot, tehát sikerült a hibát elhárítani.

 

Legyen ez a módszer tanulság azoknak, akik hasonló cipőbe bújnak bele időnként.

 

 

 

 videó : https://youtu.be/e0zJo3E2gCc