Hívjon most! SZERVIZ: +36-30-9643796

ipari001.jpgipari002.jpgipari003.jpgipari004.jpgipari005.jpgipari006.jpgipari007.jpg

Klíma 1x1

 

KLIMA 1X1 - Hasznos tippek klímavásárláshoz


Ha azon gondolkodik, hogy klímát szeretne otthonába, vagy munkahelyére felszereltetni, az alábbi felsorolással szeretnék segíteni, milyen szempontokat érdemes átgondolnia mielőtt készüléket és felszerelő céget választ. Ha ezeket figyelembe veszi, valószínűleg helyesen fog választani.

1. Megfelelő teljesítményű készülék a megfelelő helyen

 

Az alulméretezett, kis teljesítményű készülék nagy melegben nem tud eleget hűteni, soha nem áll le, emiatt többet fogyaszthat, hamarabb meghibásodik.

A túlméretezett teljesítményű készülék indokolatlanul drága, nagyobb helyigényű, nagyobb teljesítményigényű (az elektromos hálózatból), hangosabb lehet, túl nagy légáramokat okozhat a helyiségben (erősen fúj), illetve drágább lehet a felszerelése.

A klímakészülékek általában két részből állnak, egy kültéri és egy beltéri egységből. A beltéri egység elhelyezésekor figyelni kell arra, hogy a készülék ne fújjon közvetlenül a helyiségben tartózkodó személyekre hideget, a teljes hűtendő helyiséget átjárja a légáram, esztétikailag ne legyen zavaró, technikailag kivitelezhető legyen (a kültéri egységgel való összekötés, a beltéri egységben lecsapódó cseppvíz elvezetés, illetve az elektromos bekötés). A kültéri egység esztétikailag és zaj szempontjából ne legyen zavaró helyen, ne legyen útban, ne legyen messze a beltéri egységtől, javítható (hozzáférhető) legyen.

2. Minőségi készülék – magasabb ár

 

A drágább készülékekhez hosszabb garanciát vállalnak a gyártók, amit úgy tehetnek meg, hogy jobb minőségű alkatrészekkel, kidolgozottabb konstrukciókat állítanak össze. Ezeknek a készülékeknek jobbak lehetnek a paraméterei: elektromos fogyasztás, zajszint, hűtőteljesítmény, több kiegészítő funkció, szebb kivitel. A márkás készülékek szerviz- és alkatrészhálózata is sokkal megbízhatóbb. Egy javíthatatlan készüléket lecserélni igen költséges dolog! Figyelembe kell venni, hogy a klíma készülékek javításakor (garanciális vagy sem) ki fizeti az esetleges le- és felszerelést, szállítást, alkatrészcserét, és a beüzemelést. Ezek a munkadíjak magasabbak lehetnek a javított alkatrész áránál. Természetesen a javítási idő alatt nem élvezhetjük a készülékünk nyújtotta szolgáltatásokat. A garanciális idő lejárata után sem mindegy, hogy milyen sűrűn fordulnak elő ilyen hibák. Ezeket a szempontokat kell szembeállítani a magasabb árral.

3. Egyszerű és extra szolgáltatású készülékek

 

A klíma készülékek üzemelés szempontjából két félék lehetnek. Szabályozható vagy fix kompresszor teljesítményűek.

 

Utóbbiak az on/off típusú klímák úgy tartanak egy beállított hőmérsékletet a hűtött helyiségben, hogy a készülék maximális teljesítményét (és ezzel együtt a fogyasztását és a zaját) kapcsolják ki-be. Ez az olcsóbb és egyszerűbb megoldás. A kicsi energiahatékonyságuk miatt azonban egy 2014-es EU rendelet szerint az on/off-os a klímaberendezéseket már nem szabad üzembe helyezni az EU területén belül. Egyes webshopok és forgalmazó cégek még árulnak ilyen készülékeket, de ezt teljesen illegálisan teszik. Óvakodjon tőlük!

 

Az inverteres készülékek elektronikusan tudják szabályozni a kompresszor fordulatát és ezzel együtt a teljesítményét. Ezek a klímák gazdaságosabban és halkabban tudnak üzemelni, de 20-40% -al drágábbak. A fullDC inverteres gépek a kompresszor fordulatszámán túl a ventilátor fordulatot is képesek fokozatmentesen szabályozni. Ezek a ma kapható legmodernebb és leggazdaságosabb konstrukciók.


A legtöbb klíma készülék képes fűtő üzemmódban is dolgozni. Lehetséges üzemmód még a szárítás, amikor számottevő hűtés nélkül csak a levegő páratartalmát csökkenti a készülék. A készülékek hűtő hőmérséklet tartománya, fújási erősség és irány beállítási valamint programozási lehetőségei típusonként változnak.

Drágább készülékek speciális külső kialakításuk mellett különböző minőségű levegőszűrőt is tartalmazhatnak. Ezek igény szerint választhatók.

Klímaszűrőkről a honlapunkon találhat bővebb leírást a Hírek-oldalon.

4. Energiahatékonyság

 

2013 januárjától a légkondicionáló rendszerekkel kapcsolatos energetikai adatok számítása az EU-ban az eddig általános EER és COP helyett a szezonális hatékonyságon alapuló SEER és SCOP szabványt kell alkalmazni. Az elektromos energiát használó eszközökre vonatkozó (rövidítve ErP) irányelv módosításai pontosabb tájékoztatást adnak a felhasználók számára. Ezeket a tájékoztató adatokat a 12kW-nál kisebb teljesítményű légkondicionálókon és hőszivattyúkon kötelező is feltüntetnie az importőröknek.

Érdemes minél magasabb hatékonyságú készüléket vásárolni, mert hosszú távon ezek üzemeltetési költségei jelentősen alacsonyabbak, így nemcsak a pénztárcákat kíméljük, de a környezetünket is.

 

A fent említett értékek definícióiról pár szóban

 

SEER = szezonális energiahatékonysági tényező:

Ez az érték a berendezés teljes energiahatékonysági tényezője, amely a teljes hűtési szezonra vonatkozik. A tényező kiszámításához az éves hűtési teljesítményt osztják el a hűtéshez felhasznált éves elektromos energia felhasználással.

 

SCOP = szezonális teljesítmény együttható:

Ez az érték a berendezés teljes teljesítmény együtthatója a teljes fűtési szezonra vonatkozóan. A tényező kiszámításához az éves referencia fűtési igényt kell elosztani a fűtésre felhasznált elektromos energia felhasználásával.

 

5. Megfelelő felszerelő és karbantartó cég


Olyan céggel érdemes felszereltetnie klímaberendezését aki megfelelő képesítéssel rendelkezik ehhez (hűtőközegek kezelésére jogosító arcképes igazolással és más képesítő bizonyítvánnyal). Ez azért fontos, mert az esetleges szakszerűtlen munkavégzésnek rövid és hosszú távú káros következményei lehetnek a készülékre, és a nem képesített szerelő által felszerelt klímára a garancia sem lesz majd érvényesíthető. Ezen kívül elvárható, hogy pontos, kulturált, tiszta munkát végezzen a szerelő.


Légkondicionáló berendezés vásárlása esetén forduljon bizalommal hozzánk. Készséggel segítjük döntését. 

 

A tőlünk vásárolt és általunk beszerelt készülékekre 3-5év garanciát adunk. Továbbá kedvezményes áron vállaljuk klímaberendezése karbantartását, javítását.

 

Ne dőljön be a webshopok olcsó árainak! Vásároljon a FRIGOTECHtől, mert tőlünk ellenőrzött minőségű légkondicionálót kap, stabil garanciális- és szervizháttérrel.