Hívjon most! SZERVIZ: +36-30-9643796

ipari001.jpgipari002.jpgipari003.jpgipari004.jpgipari005.jpgipari006.jpgipari007.jpg

Hőszivattyú a lakásban

Használati melegvíz készítés hőszivattyú technológiával

Az elektromos energia ára az elmúlt tíz évben közel a négyszeresére emelkedett hazánkban. Jelenleg a nappali áram ára 51 Ft/kWh, de a vezérelt áramé (anno: éjszakai áram) is ár 30 Ft fölött van. Magyarországon jelenleg közel 800 ezer 80-200 liter űrtartalmú villanybojler működik, ennek ugyan 75%-a vezérelt áramon, de ez is azt jelenti, hogy egy átlagos négy tagú családban a villanybojlerrel előállított elektromos energia havi költsége eléri a 5500–6000 Ft-ot is, amennyiben a villanybojler 1,8 vagy 2 kW-os fűtőszállal rendelkezik.

 

A FRIGOTECH által forgalmazott használati melegvíz hőszivattyúk, közel 75%-kal kevesebb elektromos áramot használnak, mint egy hagyományos villanybojler, mivel a hőszivattyú elvén működve, mindösszesen 250W elektromos energiából állítja elő ugyanazt a melegvíz hőmérsékletet és mennyiséget, mint a tradicionális villanybojler.

 

Az elv lényege, hogy kompresszor segítségével és a külső levegő beszívásával a fűtőközeg hőmérsékletét 15 fokról 85 fokra emeljük, és egy kondenzátoron keresztül átadjuk ezt az energiát a fűtendő használati melegvíznek. A hőszivattyú hatásfokát az úgynevezett „jóságfok” határozza meg, ami azt jelenti, hogy az egységnyi elektromos energiát a külső levegő hőmérséklet felhasználásával hogyan tudjuk átalakítani hőenergiává. Az használati melegvíz hőszivattyú jóságfoka (COP értéke): akár 4,1 is lehet. Minél magasabb a beszívott külső levegő hőmérséklete, annál nagyobb a jóságfok. A havi átlagos elektromos áram felhasználása nem éri el az 1500 Ft-ot. Ilyen fogyasztási különbségnél a legtöbb termék kevesebb, mint három és fél év alatt visszahozza az árát.

 

A hőszivattyú monoblokk és split rendszerben is kapható. Egyes álló változatokhoz napkollektor is csatlakoztatható. Fali és álló változatban is elérhetők a különböző típusok. Split rendszerben a maximális távolság a kültéri egység és a tároló között 6 méter lehet. A maximális levegő elvezetés vagy beszívás 10 méter.

A készülék LCD monitort használ a működések kijelzésére, amin könnyen beállítható a napi-programozás. A vezérlés legnagyobb előnye az újratanuló funkció, ami azt jelenti, hogy a működés során a vezérlés megjegyzi, hogy milyen hőmérsékleten és mikor használták a vizet, és az elkövetkezendő két hétre így állítja elő a szükséges mennyiségű melegvizet. A lehűtött 17 fokos „hulladék” levegő felhasználható mellékhelységek, kamrák, borospincék időszakos hűtésére is.

 

Karbantartása évenként ajánlott, ami megnöveli a készülék jóságfokát. Zajszintjük rendkívül alacsony, közel azonos egy laptop vagy egy hűtőgép működésével. Esztétikai kialakításuk olyan, ami harmonikusan illeszkedik egy modern fürdőszoba vagy egy konyha bútoraihoz.

A készülékhez GEO tarifa igényelhető, ami még tovább csökkenti az elektromos áram felhasználását. (A GEO tarifáról másik  cikkünkben olvashat). 


A hőszivattyús melegvíz készítés technológia a villanybojlerek legjobb alternatívája, ami a környezetszennyezés csökkentésében is jelentős szerepet tölthet be a jövőben!

 

Gondolkodjon felelősen, kérje ajánlatunkat ha lakásában energiatakarékossági felújítást vagy klímagép beszerzését tervezi.