Hívjon most! SZERVIZ: +36-30-9643796

ipari001.jpgipari002.jpgipari003.jpgipari004.jpgipari005.jpgipari006.jpgipari007.jpg

Breadcrumbs

Megoldás a penészedő falakra

Megérkezett a tél, s vele együtt a hideg idő. Nagyjából hozzá is tartozik a karácsonyhoz. Száll a fenyő-, a bejgli illata, ...és néha valami más is.

Az elmúlt hónapban többen kerestek meg azzal a problémával, hogy dohszagot éreznek a szobában, illetve penészfoltok jelentek meg a sarkokban, tudok-e tanácsot adni hogy mit csináljanak.

 

Több helyszínt megtekintettem és végeztem pár mérést. Nos, a jelenség a hideg idővel összefügg. De ne rohanjunk előre, nézzük meg mik voltak a tapasztalatok:

A szobák hőmérséklete 23 fok, a külső hőmérséklet -5. A falak belső hőmérséklete 22fok. A penészfoltokra mérve, ott viszont csak 14-17 fokot mérhettem. (Tipikus "hőhíd", mely az épület-hőszigetelés hiányának vagy hibájának velejárója.) A helyiségekben továbbá 65% feletti relatív páratartalmat lehetett mérni. Ez a 23 fokos levegőben még csakcsak elmegy, de a tizenpárfokos felületen már kondenzálódást okozott, ettől jelent meg ott a penész.

 

A feladat tehát a páratartalmat jelentősen lecsökkenteni.

 

Korábban írtam már a páratartalom és az ember hőérzetének összefüggéséről. Erre utalva, itt is csak a 40-50% körüli páratartalmat kellett megcélozni a problémák gyors orvoslására.

Javasoltam páramentesítő készülék beszerzését. A párátlanító készülékek ugyanis nem csak a penészgombát, hanem annak az okát szüntetik meg, így végleges megoldást nyújtanak.

 

Két hét használat után az alábbiakat tapasztaltuk:


A hőmérsékleti viszonyok azonosak. A páramentesítő készülék beüzemelését követően 4-5 napig folyamatosan önteni kellett a felgyűlt vizet a gépből, aztán fokozatosan csökkent (a falak víztartalma, és vele együtt) a levegő páratartalma. Két hét után 48-52% relatív páratartalmat tudtam mérni. 
A hőérzet javult, a helyileg penészmentesítő szerrel kezelt felületeken pedig nem jött vissza a penészfolt, a dohos szag megszűnt (!)

 

Alábbi cikkemben a Midea MDDG-20DEN3-QA3 típusú párátlanítót szeretném ajánlani, ugyanis ez a piacon kapható egyik legkomolyabb műszaki tartalmú és legjobb ár/érték aránnyal rendelkező berendezés.
Megbízhatósága , valamint alacsony áramfogyasztása miatt ez az egyik legkedveltebb párátlanító típus. Tudatos felhasználóinknak nem csak az a fontos, hogy megszűnjön a penész a falakon, vagy a vízfolyás az ablakokon, hanem hogy ezt minél kisebb energiaköltséggel érjék el. 


A MIDEA berendezése korszerű, és minőségi alkatrészekből lett megépítve. Nyugodtan bízhat benne, ez a készülék nem csak a vásárlástól számított 1-2 éven belül, hanem akár évtizedekig is gondtalanul végzi majd a feladatát.

 

Általánosan a párátlanítók néhány felhasználási területe, funkciói:

- Penészmentesítés: A spóráknak ideális táptalaj a nedves környezet. A páramentesítő eltávolítja a levegőből a felesleges párát, így elvonja a táplálékot az élősködőtől , ami szépen leszárad a falakról, az ablakpárkányról és minden olyan felületről, ahol eddig megtelepedett.

- Ruhaszárítás: A ruhák szárítása is egyszerűbb lesz. Ha a párátlanítót a ruhák közelébe helyezzük, a száradási idő akár harmadára, vagy negyedére is csökkenhet.

- Pince szárítás: A pincék nyáron általában hidegebbek, mint a külső levegő, ezért a pince falaira lecsapódik a pára. Ha páramentesítő készülékkel 50-55 %-ra csökkentjük a páratartalmat, akkor megoldódik ez a probléma is.

- Falszárítás: A páramentesítő beállítja az optimális relatív páratartalmat. A falak ettől kezdve képesek átadni a levegőnek a nedvességet és megindul a száradásuk. A száraz falon már nincs elegendő tápanyag a penészgombák számára, ezért elkezdenek visszahúzódni, míg néhány hét alatt teljesen el nem tűnnek.

- Építőipar: A páramentesítő ideális vakolatok, burkolatok gyors szárításához (így gyorsan tovább folytatható a munka ill. tovább burkolható a felület és nem jelentkeznek a szokásos problémák az épület átadása után sem.

- Beázás, csőtörés, tűzoltás után: Felázott tapétákat, átnedvesedett parkettát is gyorsan lehet kezelni a készülékkel.

- Egyéb felhasználási területek: A fürdőszobában, a télikertben, mosókonyhában, garázsban, hálószobában, irodában, hajókon valamint egyéb munkahelyi és hobbitevékenységek során történő felhasználásra.

 

A MIDEA párátlanítójának gyakorlati előnyei:

- Alacsony áramfogyasztás a nagy teljesítményhez képest. (Néhány olcsóbb párátlanító a piacon képes akár a dupláját is fogyasztani, ami hosszú távon költséges).
- Napi max. 20 literes párátlanító teljesítmény.
- Szabályozza a kívánt páratartalmat. A párátlanító automata módon lekapcsol a kívánt páratartalom elérésekor és automatikusan újra bekapcsol, ha megemelkedik a páratartalom.
- Áramspóroló késleltetés: nem percenként kapcsol ki és be, hanem megenged +-2-3 % páraingadozást.
- Jól bírja a tartós használatot is. 
- Optimálisan működik hűvösebb körülmények között is, de 13 C alatt már inkább adszorpciós páramentesítőtt ajánlanék.
- Automatikus leolvasztás: érzékeli, ha kezd lejegesedni a hűtőfelület és automatikusan leolvasztja azt, miközben a másik körön tovább zajlik a párátlanítás.
- Nem igényel figyelmet az alkalmazás során, mivel a tartály telítettségekor lekapcsol.
- Csak 320 W-ot fogyaszt maximum! Folyamatos üzem mellett kb. 250 W körül áll meg a fogyasztás.
- A páramentesítő kiváló minőségű, megbízható kompresszorral szerelt!
- Időzítő funkció 0-24h automata indulás és leállással
- Kapcsolható a beépített ionizátor, mellyel a levegőben lebegő port és egyéb részecskéket hatékonyabban ki tudja szűrni a készülék.
- Fokozatmentes páratartalom-szabályozás 35%-tól 85 % páratartalomig.
- Áramkimaradás után újraindul és nem felejti el a beállítást.
- Túlfolyás védelem: lekapcsol, amint megtelt a tartály és ezt egy led is jelzi!
- Kivehető, átlátszó kondenztartály, így nyomon követhető a vízszint.
- A kondenzvíz lefolyójához tömlő csatlakoztatható, így végtelen ideig működhet a páramentesítés karbantartás nélkül.
- Csak mérsékelten karbantartás igényes.
- Könnyen hordozható, görgős kivitel.
- Lemosható, antibakteriális levegőszűrő.
- Modern design, szép külső, különösen alkalmas lakóhelyiségek szárítására.
- A vásárlás után azonnal működik (nincs szükség összeszerelésre!)
- Üzemmódjelző ledek.
- Nagyon halk.
- FREON mentes, teljesíti a WEEE szabványokat.
- TÜV, CE, által bevizsgálva

 

Az ára nem kevés (64.770 Ft.) , de ha a vele megtapasztalt előnyöket is mérlegre tesszük, már nem is olyan sok.

 

Végezetül jöjjön néhány vásárlói vélemény:

- "Mielőtt megvettem volna a párátlanítót Önöktől eléggé hitetlen voltam. Nem hittem benne, hogy ez orvosolja az én problémámat. Mi egy vertfalu parasztházban lakunk és a páratartalom állandóan 90% körül volt. Két nap alatt megérkezett a páramentesítő. Miután beüzemeltük a készüléket, az első nap 24 órában ment. Ez alatt az idő alatt háromszor kellett kiüríteni a vizes tartályt, ami 12 l vizet jelentett. Hihetetlen volt, hogy ennyi vizet összegyűjtött. Persze azóta nem megy állandóan, de sokat használjuk. Nagyon örülök, hogy az Önök párátlanító készülékét választottam, tudom, hogy a 65 ezer Ft nem kevés pénz, de megérte. Azóta eltűnt a doh szag a lakásból. Nagyon köszönöm Önöknek. Bátran ajánlom mindenkinek, aki hasonló problémával kűzd."

- "Esetünk a következő:
Új építésű társasházi lakásba költöztünk, amelynek szigetelését nem végezték el megfelelő módon (a kivitelező és egyben építtető persze csődöt jelentett azóta...), az 55 m2-es lakásunkban a páratartalom 70% felett volt állandóan, hiába volt a gyakori szellőztetés, több helyen kiterjedt foltok jelentek meg. A levegő nehéz volt a lakásban, két kisgyermekünk sokat betegeskedett, amit persze az oviból hozott a nagyobbik, de feltűnően sokáig tartott a lábadozás időszaka. 
Karácsonyra vettük Önöktől a páramentesítőt. Két nap alatt 20 liter vizet gyűjtöttünk a lakásból.. ezzel egyidőben a penészt is kiírtottuk. A kezdeti nagy "hozamok" persze idővel csökkentek. Azóta már ~68%-os rel. páratartalomnál (20°C-os hőmérséklet mellett) elindítjuk, és nagy megelégedésünkre a foltoknak nyoma sincs. A gyerekek is sokkal kevesebbet betegeskednek, és néhány nap alatt felépülnek belőle. 
A páramentesítő mára nélkülözhetetlen családtagunkká vált az őszi-téli-tavaszi időszakban, ami a halk üzemelésnek és annak is köszönhető, hogy kellemesen keringeti, megmozgatja a kis lakásban álló levegőt. Újabban ruhaszárításhoz használom leginkább a párátlanítót, három adag mosott ruhát remekül meg tudok szárítani vele egy este alatt a fürdőszobában, és így nem terhelem a lakás levegőjét a párával.
Rutinosnak mondható vásárló vagyok, és nagyon örülök, hogy a most is jó vásárt csináltam! Köszönjük!"

- "A páramentesítő igazán jó befektetésnek bizonyult. Nagyon meg vagyunk vele elégedve, bár nem fűztünk hozzá túl nagy reményeket.
Egy kb. 100 négyzetméteres irodában használjuk a párátlanítót, ahol reggelente nem lehetett kilátni az ablakokon a párától, és tócsákban állt a víz. Mióta beüzemeltük a páramentesítő készüléket ez a probléma teljesen megszűnt. 
Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!"