Hívjon most! SZERVIZ: +36-30-9643796

ipari001.jpgipari002.jpgipari003.jpgipari004.jpgipari005.jpgipari006.jpgipari007.jpg

Breadcrumbs

Szivárgásvizsgálat füsttel...

Szivárgásvizsgálat füsttel…

 

Nemrég egy gázhiányos állapotban rendelkező ultra-mélyhűtő került be hozzám javításra. A hiba feltárása viszont már nem volt általános. Pusztán tanulság jelleggel teszem közzé.

 

A hűtő korábban a vákuumot még éppen tartotta, viszont a nyomáspróbán a nyomásesés közepes mértékű volt. Leginkább hosszirányú csőrepedéseknél szoktam ilyet tapasztalni.

 

A kicsi és zárt kompresszortér hamar megtelt hűtőközeggel, ezért a csipogó mindenütt jelzett, vagyis ez a módszer használhatatlan volt. A csőrendszert végigfújkálni spray-vel (a kis tér és a temérdek, részben szigetelt  rézcső miatt szintén meddőnek látszott.

Eszembe jutott Diós Tibor tanárúr okító esetleírása még a SZTÁV-os iskolából, amikor is szárazjég füstjének felhasználásával mutatta meg a hűtőkamrában a levegő áramlását.

Kezdésnek feltöltöttem 10bar Nitrogénnel. Szárazjegem ugyan nem volt, de mivel a füst nagyon apró porszemcsékből áll,  gondoltam talán megmozdítja majd azt is a levegő, és hasonló módon láthatóvá válnak a légmozgások a térben.

 

Első ütemben a rock-koncertekről ismert füstöt akartam előállítani, elárasztva a teret. Az elég szépen száll, és sokáig kellően tömör marad. Ez a füst nem más, mint alkohol és glicerin 50-50%-os elegye, melyet forró felületre csepegtetve, kellően erélyes „füst” képződik. Két oldalról is megvilágítva láthatóvá vált, hogy a kompresszor szívó oldalánál, a szigetelt csőrész végén keletkezik némi turbulens áramlás.

A szigetelést lebontottam, és elővettem egy kínai boltból vásárolt, 40Ft-os füstölőt. Azzal pásztáztam végig a szigetelésétől megfosztott csőszakaszt.

A mellékelt videón jól látszik, hogy hol repedt el a cső. A kiáramló nitrogén nagyon szépen „elborította” a füstömet.

 

Az injektorhatás miatt a kiáramló nitrogén magával ragadta a levegőt, mely egy ponton még fel is izzította a füstölőt, mi’több még ki is vágta a könnyű hamut a füstölő végéből. A videón így elég nagynak látszik a repedés, de higgyétek el, valójában sokkal kisebb volt.

 

A szakaszt kicserélve folytathattam a nyomáspróbát, és a gép helyreállítását. A hűtő újra tudja a -90 C-fokot, tehát sikerült a hibát elhárítani.

 

Legyen ez a módszer tanulság azoknak, akik hasonló cipőbe bújnak bele időnként.

 

 

 

 videó : https://youtu.be/e0zJo3E2gCc

 

 
 

Csak most kezdődik a klímaszezon?

 

Csak most kezdődik a klímaszezon?

 

A kánikula elmúltával a légkondicionáló berendezések kapcsolója után is egyre kevesebbszer nyúlunk. A klímaszezon azonban korántsem ért véget. A hűtő-fűtő funkciójú klímaberendezések a hűvösebb őszi napokon ismét jó szolgálatot tehetnek otthonunkban. De csak akkor, ha a megfelelő tisztításról is gondoskodunk.

               

Már a légkondicionáló kiválasztásánál érdemes mérlegelni, hogy otthonunkat sokkal komfortosabbá tehetjük olyan klímával, amellyel nemcsak hűteni, de fűteni is tudunk. Az ilyen típusú berendezések számos előnnyel bírnak a hűtésfunkción túl. Kiegészíthetjük velük a fűtést, enyhíthetjük a magas por- vagy allergénanyag-koncentrációt a lakás levegőjében, és még energiát és pénzt is spórolhatunk.

 

Felejtsük el a hősugárzót

 

Bár sokan gondolják azt, hogy klímával fűteni épp olyan drága mulatság, mint az elavult hősugárzó készülékekkel, ez a mai modern berendezések használatával már koránt sincs így. Sőt!

Ha a külső hőmérséklet nem megy –5 Celsius-fok alá, a klímával való fűtés egyszerű és energiatakarékos. Az őszi és kora téli időszakban, amikor a lakásban már fázunk, de a teljes fűtést még nem akarjuk elindítani, vagy a nappaliban vagy gyerekek szobájában szeretnénk kicsit meleget csinálni, ideális választás lehet, ha a légkondicionálót használjuk.

 

A klímaberendezések a hőszivattyú elv alapján fűtenek, ami azt jelenti, hogy az elektromos energiát nem a hő előállítására, hanem a hő szállítására használják fel, így a bevitt energiának a többszöröse kapható meg melegként. És a családi kasszában évente több tízezer forint maradhat az eddig kifizetett fűtésköltségből.

 

Életmentő tisztítás, évente kétszer

 

A kettős funkciójú klímáknál nagyon fontos, hogy ne csak a nyári, de az őszi hónapokban is végeztessük el szakemberrel a szezonális klímatisztítást, mert az egészséges légáramlást fűtéskor is szükséges biztosítani.

A megfelelő tisztítást indokolja, hogy a használat során a szűrők elpiszkolódnak, a nagy mennyiségű levegő áramoltatásával a levegőben lévő szennyeződések – például por, atkák, penészgombaspórák – nemcsak a szűrőkön, hanem a belső felületeken is lerakódhatnak. Ezek a lerakódások egyrészt akadályozzák a berendezés optimális működését, így csökken a hatékonyság, miközben nő a villanyszámla.

Másrészt a készülék belsejében a párás, nedves környezet kedvez a különböző mikroorganizmusok, a penészgombák, baktériumok megtelepedésének, elszaporodásának. A nem megfelelően tisztított készülékből mindezek a szoba levegőjébe kerülhetnek.

Ez amellett, hogy kellemetlen szagot áraszthatnak, allergiás tüneteket, nyálkahártya-irritációt, köhögést, súlyosabb esetben legionella fertőzést, tüdőgyulladást is okozhatnak. Ezek a nemkívánatos hatások, kerülhetőek el az évi kétszeri, szakértő által végzett tisztítással.

 

Állunk rendelkezésükre

 

www.frigotech.hu

 

 

Tudte-e hogy...

 Tudta-e, hogy ...

... a februárban megjelent 14/2015. (II. 10.) sz. Korm. rendelet előírásai értelmében a lakossági klímavásárlások alkalmával a vevőnek kötelező kiválasztani azt a képesített vállalkozást, amellyel a telepítést el kívánja végeztetni, és erről a vállalkozás egy tanúsítványt köteles kiállítani, amelyen a gép adatain kívül a végfelhasználó nevének és címének is szerepelnie kell. Csak ilyen tanúsítvány ellenében adhat el a kereskedelmi egység klímaberendezést!  

 

Klíma 1x1

 

KLIMA 1X1 - Hasznos tippek klímavásárláshoz


Ha azon gondolkodik, hogy klímát szeretne otthonába, vagy munkahelyére felszereltetni, az alábbi felsorolással szeretnék segíteni, milyen szempontokat érdemes átgondolnia mielőtt készüléket és felszerelő céget választ. Ha ezeket figyelembe veszi, valószínűleg helyesen fog választani.

Bővebben ...

Klímaberendezések szűrői - kisokos

Melyik klíma szűrőrendszert válasszam?
 
A modern klíma készülékek fejlett szűrőrendszerrel rendelkeznek. Ezeket a gyártók különleges nevekkel látták el.
 
Vajon mit jelent pontosan az MPI, a Neo Plasma, az e-ion filter és még sorolhatnánk? 
A klíma készülék gyártók különféle fantázianevekkel látták el a saját technológiájukat. Cikkünk egy kis segítséget próbál nyújtani a különböző rendszerekkel kapcsolatosan. Egy modern klíma készüléktől már nem csak az várható el, hogy hűtsön-fűtsön. A ma kapható légkondicionálók között számos, felettébb intelligens szűrőrendszerrel ellátott készülék is megtalálható. Ezek a klímák kiszűrik a levegőben található vírusokat, (pl.: influenza vírus) allergéneket, polleneket, így biztonságos kellemes környezetet teremtenek otthonában. 
De lássuk, hogy melyik gyártó mit használ:

Bővebben ...

GEO tarifa - gazdaságosan a hőszivattyúkért

Hőszivattyúk működtetéséhez használjon GEO-tarifát!

 

 

De mi az a GEO-tarifa?

 

A GEO tarifa a hőszivattyúk működtetésére létrehozott kedvezményes áramtarifa. A GEO tarifa igényelhető minden hőszivattyú típusunkhoz, legyen szó geotermikus, levegős, víz- vagy talajszondás hőszivattyúról.

A GEO tarifa a hagyományos tarifától ~35%-al olcsóbb díjszabással rendelkezik. Mivel a hőszivattyúk működésük során elektromos áramot fogyasztanak, itt további jelentős költségcsökkentés érhető el, ami által a megtérülési idő is lerövidül.

A GEO tarifa működése és jellemzői:

Bővebben ...

Hőszivattyú a lakásban

Használati melegvíz készítés hőszivattyú technológiával

Az elektromos energia ára az elmúlt tíz évben közel a négyszeresére emelkedett hazánkban. Jelenleg a nappali áram ára 51 Ft/kWh, de a vezérelt áramé (anno: éjszakai áram) is ár 30 Ft fölött van. Magyarországon jelenleg közel 800 ezer 80-200 liter űrtartalmú villanybojler működik, ennek ugyan 75%-a vezérelt áramon, de ez is azt jelenti, hogy egy átlagos négy tagú családban a villanybojlerrel előállított elektromos energia havi költsége eléri a 5500–6000 Ft-ot is, amennyiben a villanybojler 1,8 vagy 2 kW-os fűtőszállal rendelkezik.

Bővebben ...

Klíma az autóban

MIKOR HASZNÁLTA UTOLJÁRA?

 

Talán nem is emlékszik... talán bele sem gondol, milyen hasznos lenne a mostani hűvös, csapadékos, reggelente ködös időben.

 

Pedig az! Több szempontból is. De vegyük sorra:

Bővebben ...

Megoldás a penészedő falakra

Megérkezett a tél, s vele együtt a hideg idő. Nagyjából hozzá is tartozik a karácsonyhoz. Száll a fenyő-, a bejgli illata, ...és néha valami más is.

Az elmúlt hónapban többen kerestek meg azzal a problémával, hogy dohszagot éreznek a szobában, illetve penészfoltok jelentek meg a sarkokban, tudok-e tanácsot adni hogy mit csináljanak.

Bővebben ...

WiFi ready MIDEA klímaberendezés

2014-ben a MIDEA gondolt egy nagyot, és (hát sajnos akkor a magyar piacon még nem, de) Európa déli és délnyugati államaiban, valamint Dél-Amerikában piacra dobta a Liva sorozatát, mely ár érték arányban és funkcióit tekintve azonnal piacvezetővé vált.

A Liva sorozat sikerének titka első sorban az alacsony árhoz párosuló egyedi funkciók és kényelmi szolgáltatások.

Bővebben ...

Tanulságos képek

Mellékelek pár tanulságos képet egy készülékről, melynek hűtőkörében a kompresszor folyadékütés következtében "elhunyt".

Bővebben ...