Hívjon most! SZERVIZ: +36-30-9643796

Ipari klímák, VRF, VRV klíma rendszerek

Az ipari és technológiai klímáknak több csoportját ismerjük és használjuk a mindennapokban, de nem csak az ipari létesítményekben, hanem az élet számos területén szinte már elengedhetetlen a megfelelő klímaberendezések alkalmazása.

 

Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha nem lennének megfelelő klíma- és hűtőberendezések, nem lenne lehetőség nagy irodaházak, üzletek, plázák, mozik, szállodák üzemeltetésére, különböző termékek gyártási folyamatánál és tárolásánál is elengedhetetlen a megfelelő hőfok és páratartalom kellő szinten tartása.

Az élelmiszeriparban, híradástechnikában, a távközlésben az informatika és számítástechnika területén, a szerver helyiségekben is nagy szükség van a megfelelő hőmérséklet tartására. Nem csak nyáron, de a téli hidegebb időszakban is a különböző berendezések nagy hőleadása miatt.

Egyre inkább elterjedt a klímaberendezések direkt fűtésre történő alkalmazása a modernebb klímaberendezések alkalmasak lehetnek a gázkészülékek teljes kiváltására. Akár mínusz 20-25 Celsius fok külső hőmérséklet mellett is képesek   gazdaságosan hőszivattyús fűtésre és használati melegvíz előállítására is.

A klíma és hűtéstechnikai készülékeket gyártó vállalatok törekednek a legmegfelelőbb berendezések kifejlesztésére és gyártására hogy minden területen kielégítsék a velük szemben támasztott követelményeket. Ezek közül a légkondicionáló berendezések közül próbálunk ismertetni néhány megoldást a jobb tájékozódás érdekében a klímaberendezések világában.

 

 

Folyadékhűtő berendezések

folyadékhűtő klímaberendezés egy kompakt készülék, ami magába foglalja a főbb hűtéstechnikai alkatrészeket és ezáltal hideg víz vagy - hőszivattyús modelleknél - akár melegvíz előállítására is alkalmas. Ezek a klímaberendezések ugyanúgy működnek mint egy hagyományos hűtőszekrény csak nem a levegőt hűtik hanem a berendezés hőcserélőjében keringtetett közvetítő közeget, vizet vagy víz-glikol keverékét.

 

Ezt a lehűtött 5-7 fokos hidegvizet hőszigetelt csőhálózaton keresztül keringteti egy szivattyú a beltéri egységekbe (fan-coil) és ezek hűtik, esetenként fűtik a klimatizálandó helyiség levegőjét. A folyadékhűtők 5kW-nál magasabb megawatt teljesítménytartományon belül készülnek. Működésüket tekintve a hagyományos kompresszoros típusok mellett léteznek abszorpciós és gázmotoros változatok is.

 

folyadékhűtők kaphatók hidraulikai blokkal, ezek a berendezések magukban foglalják a víztartályt, a tágulási tartályt, a szivattyút stb. vagy kaphatók hidraulikai blokk nélkül. Ebben az esetben ezeket az elemeket külön kell betervezni, és megvásárolni egy rendszerhez. A folyadékhűtőket gyártják víz- és léghűtéses kondenzátorral ezek lehetnek egybeépítve a kompresszoregységgel vagy külön, távtelepített kondenzátorral szerelve. Lehet szabadkifújású vagy légcsatornára köthető ventilátorral szerelve.

 

A folyadékhűtő berendezések nagyon széles típusválasztékban és kialakításban kaphatók szinte minden hűtési igényt kielégítenek alkalmasak ipari létesítmények, iroda és üzletházak, autószalonok, kórházak, iskolák, társas- és családi házak stb. klimatizálására.

 

A folyadékhűtők előnyei:

·         széles típusválaszték és teljesítmény tartomány

·         nagyszámú beltéri egység (fan-coil) csatlakoztatható egy kültéri egységre

·         kisebb, kompakt típusok könnyen telepíthetők

·         a hagyományos fűtési rendszerekkel is illeszthetők

·         szinte korlátlan szerelési távolság és szerteágazó csőrendszer

·         sokféle hűtő-, fűtő egységre köthető (fan-coil, légkezelő egység, padló-, mennyezet-,  falfűtés és hűtés stb.)

A folyadékhűtők hátrányai:

·         fajlagosan nagyméretű berendezések és vastag keresztmetszetű csövek szükségesek a telepítéséhez

·         nagyobb típusoknál külön gépház is szükséges

·         nagyobb beltéri egység méretek a direkt elpárolgású rendszerekhez képest

·         több hőcsere a közvetítő közeg miatt ezért rosszabb hatásfokkal üzemelnek mint a VRV rendszerek

 

 

Fan-coil berendezések

A fan-coil lényegében egy ventilátorral ellátott radiátor ami a benne keringtetett hideg vagy meleg vízzel hűti vagy fűti a levegőt. A fan-coilok sokféle kialakítással készülnek lehetnek parapet  vagy magas fali, mennyezet alá vagy álmennyezetbe építhető kazettás típusok valamint légcsatornára köthető berendezések.

 

 

fan-coilok kaphatók 1 vagy 2 hőcserélővel szerelve ún.: kettő- vagy négy csöves kivitelben. A kettő között az a különbség, hogy egy rendszeren belül a két csöves berendezéssel vagy hűteni vagy csak fűteni lehet, de ehhez központilag el kel dönteni hogy milyen üzemmódban üzemeljen a berendezés.

A négy csöves rendszernél egy épületen belül lehet egyszerre hűteni és fűteni is egymástól függetlenül, nem szükséges hosszadalmas rendszerátállítás.

 

 

Légkezelő berendezések (az igazi légkondicionálók)

légkezelő berendezések magukban foglalnak minden olyan alkotóelemet amelyek szükségesek ahhoz hogy egy épületben megfelelő légállapot legyen az ott tartózkodó személyek számára. Ezek a berendezések szerves és elengedhetetlen részét képezik a mai modern épületeknek. Legyen  szó akár egy családi- vagy passzív házról, vagy akár egy épületkomplexumról.

 

 

légkezelő alkalmas friss levegő bejuttatására és szellőztetésre valamint párásításra, amire a split rendszerű és egyéb klímaberendezések általában nem. A légkezelő készülékek szűrik a beszívott frisslevegőt ezt részben hozzákeverik a helyiségből elszívott levegőhöz, másrészt az elszívott levegő egy hőcserélőn áthaladva a hőtartalmát átadja a frisslevegőnek, télen előfűti nyáron pedig előhűti a frisslevegőt. Ez a részben kezelt levegő átáramlik a berendezés hűtő vagy fűtő hőcserélőjén és az így kapott levegő légcsatorna hálózatokon keresztül jut el az épületben a megfelelő helyre.

 

A légkezelők alkalmasak a befújt frisslevegő páratartalmának pontos beszabályozására is, ami legalább annyira fontos mint a megfelelő hőmérséklet beállítása. Ehhez megfelelő nedvesítő, gőzfejlesztő kiegészítőket kell a légkezelőkbe beépíteni. A légkezelők sokféle kialakításban készülnek a kisebb berendezések kompakt egységekben kaphatók a nagyobb berendezéseket különálló egységekből lehet összeszerelni a kívánt légtechnikai feladatnak megfelelően. Ezek a berendezések szinte minden esetben légcsatorna hálózathoz csatlakoznak, kivitelezésük előzetes tervezői munkát igényel.

 

 

VRV VRF klímarendszerek

klímaberendezéseket gyártó vállalatok különböző neveket adnak saját berendezéseiknek VRV, VRF, DVM, MDV, SDV, GMV, MULTI V… de működésük alapjait tekintve mindegyik klímaberendezés megegyezik. A VRV (Variable Refrigerant Volume) változó hűtőközeg mennyiség a DAIKIN cég védett márkaneve ezért a szakmában a hasonló elven működő klímarendszereket VRF-nek (változó hűtőközeg áram) nevezzük.

 

Az első VRV klímaberendezést a DAIKIN cég fejlesztette ki 1982-ben a rendszer még ki/be kapcsolós kompresszorral üzemelt de az egyedi sajátossága a gerincvezetékes csőrendszer, ami 4 db beltéri egységet tudott ellátni. Azóta sokminden történt a folyamatos fejlesztéseknek valamint az inverteres és a precíziós vezérlő és szabályzó technológiának köszönhetően lehetőség nyílt egy kültéri egységre akár 64 db beltéri egységet csatlakoztatni és 1000 méterre nőtt a megengedett maximális csőhosszak értéke. Ez tette lehetővé, hogy a VRV, VRF rendszerek mára a klimatizálás csúcsát jelentik.

 

A VRV, VRF rendszer működése:

Vegyünk alapul egy nagyobb teljesítményű split klíma kültéri egységet, szereljünk bele egy változtatható fordulatszámú vagy változtatható teljesítményű kompresszort. Alakítsunk ki egy a fűtési rendszerekhez hasonló gerincvezetékes csőrendszert. Csatlakoztassunk több darab elektronikus adagolószeleppel ellátott beltéri egységet a csőhálózatunkhoz és a beltéri és kültéri egységet elektromos vezetékekkel kössük össze. Az így kapott rendszer kültéri- és beltéri egységeit lássuk el egy megfelelő elektronikával, ami képes a rendszer összehangolt működtetésére és máris kész a VRV rendszerünk.

 

 

Mik a VRV, VRF rendszer előnyei és miért ezt válasszuk más rendszerekkel szemben?

 

·         Akár 64 db beltéri egység is csatlakoztatható egy rendszerre. Természetesen ez nem azt jelenti hogy több darab beltérit nem lehet egy épületbe beszerelni, hanem ebben az esetben külön kört kell kialakítani és ezeket lehet vezérlési oldalról egy egységbe foglalni. Ebben az esetben az egész úgy fog működni, mintha egy lenne. Tehát ezzel a megoldással nincs olyan épületkomplexum amit ne lehetne klimatizálni.

·         Egyszerű gerincvezetékes csövezés, és hosszú csőszakaszok megengedhetők. A VRV, VRF rendszereknél a maximális csőszakasz egy rendszeren belül elérheti az 1000 métert. A beltéri egység és a kültéri egység közötti magasság különbség akár 90-100 méter is lehet.

·         A szükséges csőrendszer egyszerűen és gyorsan kiépíthető nem tartalmaz sok szerelvényt. A rendszer működéséhez szükséges szabályzó és beavatkozó alkatrészek a kültéri és beltéri egységekbe vannak integrálva. Ezzel szemben például egy folyadékhűtős rendszer kiépítésénél számtalan alkatrészt kell a csőhálózatba beépíteni. Ez a telepítéskor sok munkával jár és a későbbi működtetés során sok hibaforrást és ezáltal nagyobb költségeket jelent az üzemeltetőnek.

·         Teljeskörű kompakt hűtési és fűtési megoldást kínál egyszerre. A mai modern VRV, VRF rendszerek képesek akár -20 fokos külső hőmérséklet mellett is fűteni, tehát teljes értékű helyettesítője lehet a gázfűtéses rendszereknek, versenyképes áron. Egy rendszer kiépítésével meg van oldva a hűtés és fűtés, nincs szükség külön gáz- és fűtési hálózat valamint kémény kialakítására.

·         Hővisszanyerős háromcsöves csőkialakítás esetén lehetőség van egy épületen belül egyszerre hűteni és fűteni is. Ez a funkció nagy előnyt képvisel a többi klímaberendezéssel szemben. Ez a megoldás úgy működik, hogy ha egy épületen belül az egyik helyiségben hűteni a másikban fűteni kell akkor a hűtött térből elvont hőt nem a kültéri egység adja le a környezetnek, hanem a fűtendő helyiségbe szállítja a rendszer és ott adja le a meleget. Ez a megoldás nagy energia megtakarítást eredményez.

 

·         A VRV, VRF rendszerek jó hatásfokkal üzemelnek,( nagyon jó COP érték) alacsony az üzemeltetési költségük.

·         Gyors hűtés és fűtés átállás (egy gombnyomás)

·         A VRV, VRF rendszereknél a folyadékhűtő berendezésekkel szemben nincs szükség téliesítésre vízleeresztésre, fagyálló folyadék feltöltésre.

·         Kis fajlagos kültéri méret, a kültéri egységek száma és ezzel a teljesítménye modulárisan bővíthető.

·         Alacsony kültéri és beltéri egység zajszint.

·         Nagyon jó és egyszerű, minden igényt kielégítő szabályozhatóság. Infra- vagy vezetékes távirányító beltéri egységenként, központi vezérlő egység, internetről, számítógépről történő vezérlés.

 

VRV, VRF rendszereknél alkalmazható beltéri egységek minden műszaki és esztétikai igényt kielégítenek, számos kialakításban készülnek:

·         Oldalfali típus.

·         Álmennyezeti kazettás típus 600x600-as, 4 irányú kifújással.

·         Álmennyezeti kazettás típus 2 irányú kifújással.

·         Álmennyezeti kazettás típus 1 irányú kifújással.

·         Alacsony nyomású légcsatornás típus, szobai alkalmazásra közvetlen befújással.

·         Közepes- és magas nyomású légcsatornás típus, nagyobb légcsatorna hálózat kiépítése esetén.

·         Mennyezetre szerelhető típus, 1 vagy 4 irányú kifújással.

·         Parapet klímaberendezések és fan-coil jellegű burkolatos vagy burkolat nélküli típusok.

·         Egyszerű és gyors tervezés  (tervezői és szerviz szoftverek)

·         Környezetbarát hűtőközegek. R-410A, R-407C

 

A VRV, VRF rendszerek légkezelő berendezésekhez is illeszthetők ezáltal a hűtés, fűtés és szellőztetés mellett akár a párásítás is megoldható.

 

A VRV, VRF rendszereket mindenkinek ajánljuk, aki hosszútávra gondolkodik, ez a legjobb megoldás legyen szó új építésről vagy felújításról. Kiválóan alkalmasak családi vagy társasházak, irodák és üzletházak, panziók és szállodák, sportlétesítmények, éttermek, autószalonok, közintézmények és ipari létesítmények stb. teljes körű klimatizálására.

 

 

A fent említett és röviden ismertetett néhány a legáltalánosabban alkalmazott klímatechnikai megoldás közül mindenki eldöntheti, hogy számára melyik a legmegfelelőbb. Amiben mi tudunk segíteni

 

·         A jó döntés meghozatalában a megfelelő klímarendszer kiválasztása érdekében.

·         A professzionális szerelésben a hosszútávon jól működő klímarendszerek érdekében.

·         Garanciális és garancián túli szervizelésben.

·         Alkatrészellátásban.

·         Karbantartásban, a gazdaságos és jól működő klímaberendezések érdekében.

·         Tervezésben és szaktanácsadásban.

·         Tőlünk a legjobb árra és a leggazdaságosabb üzemeltetésre számíthat.